SIQ Managementmodell är en ledningsmodell som driver förbättrade resultat. Modellen bidrar till en helhetssyn. Den fokuserar på ledarskapets avgörande roll och på vikten av alla medarbetares medverkan. SIQ Managementmodell är utvecklad från forskning och praktisk tillämpning. Den bygger på tre hörnpelare – Kulturen, Strukturen och Systematiken.
SIQ Managementmodell är en så kallad ”excellencemodell”. Mycket förenklat syftar excellencemodeller till att stödja en organisation att göra ”rätt saker” på ”rätt sätt” och nå framgång. Med ”rätt saker” avses produkter; varor och/eller tjänster som organisationens intressenter, kunder och brukare efterfrågar och värdesätter. Med ”rätt sätt” avses att organisationen har och hela tiden utvecklar ändamålsenliga arbetssätt och processer för att leverera ”rätt saker”.
För att nå framgång måste det alltid vara en balans mellan det man levererar och erbjuder som organisation och på vilket sätt man gör det. Det måste finnas balans mellan en organisations inre och yttre effektivitet. Varje organisation lever i en föränderlig värld. Vad som är ”rätt sak” och ”rätt sätt” idag är inte nödvändigtvis det i morgon. Därför driver och trycker SIQ Managementmodell på att hela tiden utveckla anpassningsförmågan hos organisationen för att alltid vara relevant och därmed nå framgång.
Uppdateringar om hållbarhet och strategiska resonemang
I början av år 2022 publicerade SIQ flertalet vetenskapliga publikationer om excellencemodeller i den internationella tidskriften Total Quality Management and Business Excellence. Den nya kunskapen tillsammans med återkoppling från användare av modellen har bidragit till ett antal uppdateringar av 2022 års versions av SIQ Managementmodell – sammantaget en utveckling av resonemanget om hållbar framgång i den femte kvalitetsvågen – Quality 5.0.
Bland annat efterfrågar modellen nu tydligare om följande:
Kulturen i SIQ Managementmodell baseras på framgångsfaktorer som kännetecknar ledande organisationer. De fem faktorerna vägleder beslut och handling för motivation och riktning.
Strukturen är en modell för vilka frågor vi ställer oss för att kunna se och organisera.
Systematiken består av ett sätt att ställa frågor som leder till insikt om hur den egna verksamheten fungerar. Det är först när vi blir medvetna om hur vi gör, som vi kan förbättra det vi gör.
”
Den kompletta guiden för hållbar verksamhetsstyrning.
Anna Hellberg Wulfing, verksamhetsutvecklare HSB Stockholm