Till alla inlägg

Min största digitala utmaning i år

Blogg
2020-10-20

Annorlunda är den vardag vi lever i just nu och antagligen i en bra tid framgent. Jag har haft förmånen att vara med i det team som genomförde en utvärdering för en organisation som ansökt om Global Excellence Award. Av alla år jag varit examinator regionalt, nationellt, internationellt och branschinternt är den här den mest annorlunda, men också den mest kreativa.

Helt osvenskt börjar jag med att berömma oss som Team. Vi klarade att genomföra utmärkelseprocessen med ett Team på sju personer från sju olika länder med en ny modell, ett nytt systemverktyg och alltihop online. Om vi levererat värde för organisationen vi utvärderade får den närmsta framtiden påvisa, men de har åtminstone uttryckt att förarbetet och platsbesöket överträffat deras förväntningar.

De största utmaningarna vi förutspådde och på olika sätt lyckades hantera var att intervjua ca 140 personer på 2,5 dag och lyckas hålla fokus och engagemang, att få en känsla för kultur och ledarskap, att gå igenom tonvis av material som skickades in i förväg och att jobba ihop teamet utan gemensam frukost, lunch, middag eller fikapauser. Vi saknade dock personliga möten för att lära känna varandra i teamet och människorna vi träffade i organisationen.

Tänk vilka möjligheter det finns i att det går att göra utvärderingar online och framförallt att se vilka moment det passar för och hur vi kan kombinera det med fysiska möten!

Mina personliga reflektioner från detta erfarenhetstillfälle är: tänk vilka möjligheter det finns i att det går att göra utvärderingar online och framförallt att se vilka moment det passar för och hur vi kan kombinera det med fysiska möten. Tillgängligheten för lärande är enorm med den digitala mognad som ”tvingats” fram under pandemin. Relationer och förhållningssätt har blivit tydligare. Det är mer en vana än undantag att syfte och agenda med ett möte tydliggörs, att alla lyssnar på den som talar utan att avbryta, att förtydliganden efterfrågas/görs eftersom vi inte har samma möjlighet att ”tolka” kroppsspråk osv.

Jag är en person som vill se möjligheter och lärande i alla situationer. Med det sagt är det självklart så att jag längtar till att möta människor, uppleva nyanser och känna energi. Så ta hand om dig och din omgivning, håll dig frisk och sprid goda exempel, så du bidrar till den gemensamma förmågan att anpassa oss efter givna förutsättningar och driva på utvecklingen.

Har du något exempel på ett projekt som du genomfört i år på ett nytt och mer framgångsrikt sätt än tidigare?

Med vänliga hälsningar

Britt-Marie Olsson
britt-marie.olsson@sj.se
Head of punctuality, SJ