Till alla inlägg

Tre innovationer som förbättrar livskvaliteten eller arbetsmiljön för människor

Pressmeddelande
2021-11-02

Årets tre vinnare förbättrar livskvaliteten och arbetsmiljön för människor.

Målet med Quality Innovation Award är att premiera innovationer och inspirera innovatörer att tro på sina idéer. Nu kan vi presentera att de svenska vinnarna av det internationella innovationspriset Quality Innovation Award kommer från företagen Demacut AB, SKANSKA Sverige AB och Funki AB.

Innovationerna som har vunnit Quality Innovation Award 2022, Sverige är:

  • Mobile Application SeeWound
  • Automatisk Armeringsstation
  • Funki

 

Den svenska utmärkelseceremonin 2022 äger rum den 8 december kl 15.00-17.00 på Lindholmen Science Park, Göteborg.

– Det har kommit in många bra bidrag till årets tävling, bland annat de tre fantastiska innovationer som kvalificerat sig till utmärkelsen, kommenterar Berit Lindholm, verkställande direktör för Institutet för Kvalitetsutveckling, som står bakom Quality Innovation Award i Sverige. Det är vinnare i tre olika kategorier med mycket spännande tekniklösningar och stor potential som vi kan presentera i år. Det är också glädjande att alla tre innovationerna på något sätt förbättrar livskvaliteten eller arbetsmiljön för människor.

 

DermaCut AB 
Innovation:
 Mobile Application SeeWound
Kategori: Health care sector innovations

www.sebermedical.com/wound-documentation

Domarkommitténs motivering:
 Innovationen “Mobile Application SeeWound” som digitalt hjälpmedel för att bedöma hur väl ett sår läker är ett utmärkt exempel på hur nytänkande och digitalisering kan göra vårdprocesser snabbare, billigare och enklare. Innovationen är unik genom att bedömningen av sårets läkning kan göras digitalt och behovsanpassat på plats hos patienten, av fler personalgrupper. Innovationen visar vägen för sjukvården och andra branscher som strävar efter att förenkla vår vardag genom att flytta ut kunskap och beslut i värdekedjan nära den person som behöver hjälpen.

 

SKANSKA SVERIGE AB
Innovation:
 Automatisk Armeringsstation
Kategori: Potential innovations

Domarkommitténs motivering:  Innovationen ”Automatisk armeringsstation” är ett exempel på hur nytänkande och ny teknik kan förändra processer som traditionellt varit manuella och resurskrävande. Innovationen kan potentiellt förenkla konstruktioner genom att tillverka armeringskonstruktionerna kostnadseffektivt
direkt på byggarbetsplatsen, med stora vinster både i arbetstid och arbetsmiljö. Konceptet ”Automatisk armeringsstation” är fortfarande i ett tidigt utvecklingsskede, men framstår som skalbart med potential att nå en hög spridning både nationellt och internationellt.

För bilder och filmmaterial, https://sustainovation.se/projekt/byggautomation/

 

Funki AB
Innovation:
 Funki
Kategori: Business innovations (Micro & Startup)

Domarkommitténs motivering: ”Funki” är ett fantastiskt exempel på hur teknik kan hjälpa oss människor att göra saker som tidigare varit svåra. Innovationen uppmuntrar till att inom musikens värld öka interaktion, samarbete och kommunikation mellan människor med olika intellektuella funktionshinder och bidrar samtidigt till lustfylld integration genom att visa att man trots olika förutsättningar kan mötas i musiken på lika villkor.

www.funki.se