Goda exempel

SIQs boktips

"En god bok öppnar man med förväntan och stänger med behållning," som någon klok person har sagt. Här är SIQs medarbetares allra bästa lästips på temat "Hållbar framgång".

Detta är för dig som vill:

  • Fylla på i kunskapsbanken
  • Läsa en riktigt bra bok

Missa heller inte vår intervju med Bo Bergman och Bengt Klefsjö om nyutgåvan av boken Kvalitet från behov till användning.

Annette Björnson: “Sveriges bästa verksamheter” och “Riv pyramiderna”

Jag vill gärna igen slå ett slag för Henrik Erikssons bok “Sveriges bästa verksamheter”. Den är lättläst, innehållsrik och innehåller mycket om hållbar framgång.

Mitt andra tips är “Riv pyramiderna” med Janne Carlzon, som 2018 kompletterade den med ett nytt förord och gör innehållet lika aktuellt fortfarande med SIQs framgångsfaktorer.

Mats Deleryd: “Reinventing organizations” och “Medicieffekten”

I varje tid och skede har vi försökt leda och styra organisationer utifrån vad vi tror och är övertygande om fungerar bäst. Men ibland går utvecklingen i vår omvärld snabbare än vi hinner uppfatta och våra ideal för hur vi leder och styr organisationer hänger inte riktigt med. I boken “Reinventing organizations” belyser av Frederic Laloux detta på ett mycket bra sätt och det är tydligt att vi idag 2020, med den förändringstakt vi lever i, behöver nya sätt att leda och styra organisationer som tar tillvara och bygger på alla medarbetares kompetens och engagemang.

Ett annat tips är ”Medicieffekten” skriven av Frans Johansson. Det är få böcker jag har tagit mig tid att läsa om och det är få böcker som har ett så klart budskap. Just Medicifamiljen gjorde renässansen möjlig i Florens och det är bakgrunden till bokens titel.

Anders Fundin: “Flow”

När kände du flow senast? Flow är den känsla vi får då allt fungerar och stämmer, när vi står inför utmaningar och arbetar på toppen av vår förmåga, då vi glömmer tid och rum och utför fantastiska prestationer. Mihaly Csikszentmihalyi, professor i psykologi, har forskat på detta under många år. I boken “Flow” får vi en förklaring till varför och när vi känner flow och vad man kan göra för att få uppleva detta. En balans mellan utmaningar och förmåga/kunskap ser ut att vara en nyckel. Trevlig läsning!

Anne-Charlotte Holmgren: “The infinite game” och “Mindset – du blir vad du tänker”

Leda i en föränderlig värld! I till exempel fotboll så har varje match ett slut, och det koras en vinnare. I en verksamhet tänker vi inte som vinnare och förlorare, utan målet är vinna-vinna i en aldrig sinande ström av ständiga förbättringar i stort och smått. Såsom konditionsträning, även om du sätter upp mål för din träning, så behöver du fortsätta träna för att vara stark och vid god hälsa!

Mitt tips är du läser Simon Sinek bok “The Infinite Game: om hur ledarskapet behöver tänka och agera i den oändliga verksamheten.”. Boken kom på svenska i augusti 2020

Är du intresserad av forskningen bakom ”Infinite och Finite mindset” kan jag rekommendera att läsa om begreppen ”Growth och Fixed Mindset” i boken: “Mindset – du blir vad du tänker”, av Carol S Dweck.

Mikael Lindström: “Sapiens”, “Målet”, “Blue Ocean Strategy” och “Out of the Crisis”

Jag tycker att ”Sapiens” av Yuval Noah Harari är mycket läsvärd om ni inte läst den. Sedan tre gamla favoriter om ni inte läst dem, ”Målet” av Eliayhu Godratt, ”Blue ocean strategy” av Kim WChan och Renée Mauborgne och den oslagbara ”Out of the crisis” av Edwards Deming.

Monika Paasonen: “Kundresan”

Jag vill tipsa om “Kundresan” med Margareta Boström och Stefan Friberg. En bok om hur man arbetar strukturerat med hållbara kundrelationer. Tänkvärd och nyttig!

Michael Westher: “Igniting Innovation: The Tata Way”

Den indiska koncernen Tata Group, med fler är 700 000 medarbetare i världen, är kanske ett av de mest lysande exemplen på hur en kultur präglad av innovation medvetet kan utvecklas.

“Igniting Innovation, The Tata Way” av Ravi Arora, är en bok som öppenhjärtigt bjuder på konkreta exempel från ett företag som kommit längre än de flesta.

Prenumerera på vårt e-nyhetsbrev

Följ SIQ och våra nyheter om kvalitetsutveckling och hållbar framgång.

Tack! Du prenumererar nu på vårt nyhetsbrev.